NovinkySprávy združeniaVideá

Členovia OIK navštívili jadrovky v Katalánsku

Zástupcovia Občianskych informačných komisií (OIK) Bohunice a Mochovce získali nové informácie a skúsenosti o vzťahoch medzi prevádzkovateľom oboch španielskych jadrových elektrární a tamojšou samosprávou. 

Podobne ako u nás, aj Katalánsko so 7,5 miliónmi obyvateľov produkuje viac ako polovicu svojej elektriny v jadrových elektrárňach. Jeden reaktor elektrárne Vandellos je na morskom pobreží 130 km juhozápadne od Barcelony a dva sú v elektrárni Ascó, ktorá sa od Vandellos nachádza 50 km smerom do vnútrozemia Pyrenejského polostrova. Všetky tri reaktory sú tlakovodné, každý s výkonom niečo vyše 1000 MW, čo spolu predstavuje výkon slovenských reaktorov v Bohuniciach a Mochovciach po uvedení 3. a 4. bloku EMO do prevádzky. Podobne aj verejná mienka v tejto časti Španielska je naklonená jadru a dokonca, tak ako u nás, tiež zvažujú predlžovanie životnosti svojich reaktorov kvôli energetickej kríze a globálnemu otepľovaniu.

Medzi olivovníkmi

Aj pre tieto dôvody sem cesta zaviedla zástupcov Občianskych informačných komisií (OIK) BohuniceMochovce, aby získali nové informácie a skúsenosti o vzájomných vzťahoch medzi prevádzkovateľom oboch elektrární – spoločnosťou ANAV – a miestnou samosprávou.

V modernom informačnom centre, otvorenom pred 10 rokmi, privítal slovenskú delegáciu šéf komunikácie ANAV a stručne predstavil katalánsku jadrovú energetiku. Expozíciu, veľmi podobnú tej v Energolande Mochovce, návštevníci absolvovali individuálne, aby si mohli vyskúšať všetky jej interaktívne exponáty. Po prehliadke infocentra si starostovia prezreli aj vonkajšie priestory elektrárne Ascó s 1500 zamestnancami.

Elektráreň je situovaná v spektakulárnom údolí rieky Ebro a je obkolesená vinohradmi a olivovníkovými hájmi. Na chladenie svojich dvoch reaktorov využíva jednu obrovskú, 166 m vysokú chladiacu vežu a systém ventilátorových chladiacich veží produkujúcich paru viditeľnú v celom areáli elektrárne.

Prímorská obec vedľa atómky

Po polhodine cesty autobusom zástupcovia OIK dorazili na miestny úrad dvoch obcí – Vandellos a L‘Hospitalet de l’lnfant, kde ich prijal starosta. Podrobne ich oboznámil s fungovaním obcí so 6 500 obyvateľmi v bezprostrednej blízkosti jadrovej elektrárne a vplyve atómky na život ich obyvateľov a turistický ruch na pobreží.

Obec L‘Hospitalet de l’lnfant je známa svojimi dlhými plážami, za ktoré získala modrú vlajku za mimoriadnu čistotu pláží a mora. Je to kľudný prímorský rezort prevažne rodinného typu. Je takmer dokonalým príkladom symbiózy jadrového priemyslu, mediteránskeho cestovného ruchu a na nedostatok turistov sa nesťažujú, práve naopak!

Video z návštevy členov OIK v Katalánsku

Dominanty Barcelony

Po pracovnom dni si pred odletom domov starostovia stihli prezrieť ešte aj najznámejšie dominanty katalánskeho hlavného mesta Barcelony – stále nedokončené dielo geniálneho barcelonského architekta Gaudího – katedrálu La Sagrada Família, obytný dom La Pedrera aj životom pulzujúcu promenádu La Rambla. Niektorí neobišli ani futbalový štadión Camp Nou, kde svoje zápasy hráva slávny FC.

Katalánsko nám toho ukázalo veľa – aj svoju energetickú tvár, a veríme, že si nejaké inšpirácie priniesli domov všetci účastníci cesty.